Ekonomi

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı yapıldı… Erdoğan’dan ‘yatay mimari’ mesajı

Başkan Recep Tayyip ErdoğanDolmabahçe Ofis’te gerçekleştirildi. Türkiye Ulusal Risk KalkanıToplantıda yaptığı konuşmada Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki deprem ve ardından gelen 12 bin artçı sarsıntının etkilerinin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini söyledi.

Bu sarsıntıların 11 ilde büyük can kayıplarına ve ağır tahribatlara yol açtığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hayatını kaybeden 45 bini aşkın vatandaşımızın ve 115 bin yaralımızın her birinin acısı yüreğimizde. başka yerlere göç etmelerine neden olan bu felaketin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyorlar.” söz konusu.

Arama kurtarma çalışmalarının ardından enkaz kaldırma çalışmalarının ardından imar ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hasar tespit çalışmaları tamamlandığında illerimizde yapacağımız yeni ev ve köy meskeni sayısı artacak. Şimdilik 214 bin 608’i yıkılan, acil yıkılması gereken ve ağır hasarlı binalar.” “Bin bağımsız bölüm belirledik. Depremzede vatandaşlarımızı şimdilik çadır kentlerde, konteyner kentlerde, yurtlarda, kamu misafirhanelerinde, otellerde ağırlıyoruz. Ayrıca İstanbul’da kiralık veya tahsisli konuta giden çok sayıda vatandaşımız var. köyler ve diğer şehirler.” dedi.

Böylesine büyük bir yıkım karşısında hayatı hızla normale döndürmek için önce halkımızın temel ihtiyaçlarını karşılamamız kuraldır.” Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Başlangıçta bu ihtiyaçlar arama kurtarma yardım grubuydu. Bunu ekmek, su, çorba gibi erzak ihtiyacı izledi. Kısa süre sonra battaniye, giysi, çadır, konteyner gibi barınma ihtiyacı geldi. depremin ilk iki haftası geçti artık kalıcı barınma ihtiyacını hızlı bir şekilde ortadan kaldıracak adımlar atmaya gerek kalmadı.Bunun gerekliliği ile karşı karşıya kaldık.Burada NATO çadırları gerçekten çok kaliteli çadırlar yanı sıra İsviçre, bir külliye olarak burada yerini aldı.”

Zemin ve rölöve çalışmaları biten projelerden başlayarak yeni konut ve yeni yaşam alanlarının inşaatına başladıklarını belirten Erdoğan, “Yeni yerleşim planları yaparken şehirlerimizin yönünü ovadan dağa, sağlam olana çeviriyoruz. Antik kent yerleşimlerimiz de tarihi ve kültürel varlıklarımızı yaşatacak, buna karşı güçlenecek bir anlayışla yeniden canlandırmayı hedefliyoruz.” ifadeleri kullandı.

“Yatay mimaride taviz yok”

Yatay mimariden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
konutlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“TOKİ tarafından yapılacak konutlar zemin artı 3 veya 4 kat, 3 oda 1 salon olarak yapılacak ve hak sahiplerine verilecektir. Taşınabilecek alanlarda düşük yoğunluklu, düşük katlı ve güvenlik önceliğimiz olacaktır. Yeni yerleşim yerlerini belirlerken elbette önceliğimiz bilim insanlarımız, mimarlarımız ve mühendislerimiz olacak.Şehir plancılarımız ve onlarla birlikte yerel halkın görüşlerine göre hareket ediyoruz.Ancak bunu ortaya çıkaracak vizyonu da ihmal etmemeliyiz. acil işler yapılırken ülkemizi daha bütüncül bir afete hazırlık ve yönetim sistemine kavuşturmak.”

Bugünkü toplantının amacının, Türkiye’yi Milli Risk Kalkanı Modeli olarak tasavvur ettikleri bu perspektife ülkeyi getirecek sürecin fikri zeminini oluşturmak olduğunu belirten Erdoğan, “Bu yaklaşımı oluştururken tüm unsurları değerlendirmeliyiz. afet kavramı altında Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehlike ve tehditler.Deprem bunlardan biridir.Bir de sel,yangın,heyelan,kuraklık gibi doğal afetleri eklemeliyiz.Yeterli değil, başka unsurları da eklemeliyiz, Salgın hastalıklardan teröre, mülteci akınlarından ekonomik krizlere… Tabii bunlara yaşadığımız jeopolitik ortamın dayattığı terör, savaş, toplumsal kaos gibi başka unsurları da eklemeliyiz. ülkemizin ve milletimizin geleceğini bir felaket olarak görmeli, öncesinde ve sonrasında tedbirlerimizi düşünmeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Devletin bekasıyla vatandaşın bekasını bütünleştiren böyle bir yaklaşımın siyaset üstü bir afet yönetiminin en gerçek yolu olduğuna inandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl olanın elbette değerlendirmeler, analizler, toplantıya katılan bilim adamlarının tespit ve önerileri.

Bugüne kadar 11 ilin neredeyse tamamını iki kez ziyaret etme fırsatı bulduğunu ifade eden Erdoğan, “Bakan arkadaşlarım hemen hemen her ilde hızla koordinatörlük görevi yapıyor. Bakanlarım arasında bu illeri bir kez ziyaret etmiş koordinatör bakan arkadaşlarım var. , iki, üç kere.Ayrıca en az bir, iki, üç vali vali olarak birçok ilde görev yapıyor, koordinasyon valisi olarak da görev yapıyorlar. Gittiğimiz her yerde de görevlerini yapıyorlar.” dedi.

Şimdi toplantıya katılan bilim insanlarının katkıları için başvuruda bulunacaklarını belirten Erdoğan, “Katkılarınız için şimdiden hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her bir hocamız beşer dakika ayırmadan sunumlarını yaparsa, yapacakları bizi çok mutlu etti. Şimdi size bir sunum yapacağız, 8 dakikalık bir sunum olacak. O kadar. Ondan sonra sizi dinlemeye geçeceğiz. Çok teşekkür ederim.” söz konusu.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Başkan Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Tarım ve Ormancılık Vahit Kirişci. , Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun Değişime, Çevre Şehircilik ve İklim Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş ile AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan katıldı.

Yüksek Öğrenim Heyeti Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, AFAD Başkanı Yunus Sezer, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, AFAD Sarsıntı Riskini Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Mehmet Naci İnci, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ertuğrul Karsak, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Mahmut Ak, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Gülfettin Çelik, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Handan İnci Elçi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cevdet Erdöl, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Cemal Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tamer Yılmaz, Toplantıya Türk-Japon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bekir Sami Yılbaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da katıldı.

haberdidim.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu