Haber

Narenciyeciler sıcakta serinlemek için hem ağaçları hem kendilerini suluyor

Narenciyeciler sıcakta serinlemek için hem ağaçları hem kendilerini suluyor

ADANA Adana’nın Kozan ilçesinde tescilli olan başta portakal olmak üzere narenciye bahçelerinin sıcakta verim kaybı yaşamaması için arklar açılarak sulamalar sıklaştırılıyor.

Lezzeti coğrafi işaretle kanıtlanmış Kozan portakallarının üretildiği narenciye bahçelerinde üreticiler, havaların çok sıcak olması nedeniyle verim kaybı yaşamamak için büyük çaba harcıyor. Havaların çok sıcak olmasından ağaçların olumsuz etkilendiğine dikkat çeken üreticiler, sulama kanalı öncesi kendilerini serinlettikten sonra narenciye bahçelerinde atık oluşturarak ağaçları soğutmaya çalışıyor.

Kozan barajından sulama kanallarına aktarılan su ile ağaçların verim kaybetmemesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Üretici Hakan Özkan, “Kozan’ımızın tescilli portakalını şiddetli sıcaklarda sulamalıyız. Serinletiyoruz. Öncelikle yaylarımızı kendi çabamızla yapıyoruz, çimi çekiyoruz, gübremizi atarak büyütüyoruz. “Biz bunu insanların sıcakla boğuştuğu gibi zor şartlar altında yapıyoruz. 50 derece sıcaklıkta hem sulandırıyoruz hem de soğutuyoruz. Bahçemizi ilaçla yabani otlardan kurtararak sulamaya devam ediyoruz” dedi.

“Sıcaklar bizi olduğu kadar ağaçları da rahatsız ediyor”

Akdeniz sineğinin çok fazla olduğuna işaret eden Özkan, “İlaçlarla sürekli bir mücadele içindeyiz. Sivrisineklere karşı ürünlerimizi kurtarsak iyi olur. Genelde 3 kez gübre uyguluyoruz, 2 kez ilaçlayarak ağaçlarımızı kurtarıyoruz. Yerine göre 3 kez. Sıcaklar bizi rahatsız ettiği için ağaçlarımızı da kurtarmış oluyoruz. “Sıcak süreci verim kaybı olmasın diye yoğun sulama ile atlatmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizi verimli bir şekilde büyütmeye çalışıyoruz.”

ortahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu