Haber

Hatay’da enkaz altından çıkarılan eser sayısı 542’ye yükseldi

Depremler sonrası değerli kültür varlıklarını kurtarmak için kurulan Afet Bölgesi Kazı Dairesi ekiplerince başlatılan çalışmalar, tescilli yapıların enkazında devam ediyor.

Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan başkanlığında 9 üniversiteden 16 bilim insanı ve 21 öğrenciden oluşan ekip, tarihi yapıların enkazında titizlikle çalışıyor.

Ekipler, bugüne kadar 205 konut ve dükkan, 27 cami, 25 çeşme, 8 mescit, 7 türbe, 5 kilise ve sabunhane, 4 hamam ve han ile 3 kamu binası olmak üzere 293 tescilli kültür varlığının enkazında çalışma yaptı. .

Bu eserlerde 200 adet bezemeli mimari kesme, 187 adet dini kitap, 44 adet ayin aleti (ritüellerde sembolik anlamı olan eşyalar), 30 adet seramik, 28 adet yazıt, 19 adet ikona (dini içerikli tablo), 12 adet mezar taşı, 7 adet el yazması, kutsal kitap, 8 adet ahşap kapılar. Kanat, 2 kandil ve kapı tokmağı, Osmanlı arması, haç ve madeni para dahil 542 tarihi eser kurtarıldı.

Belgeleme, tasnif ve envanter işlemlerinin ardından ortaya çıkarılan eserler, süreksiz olarak oluşturulan hafriyat mesken deposunda koruma altına alınmıştır.

“Enkazdan çok sayıda yazıt çıkardık”

Afet Bölgesi Kazı Başkanı Arslan, 6 Şubat depremlerinden insanların yanı sıra çok sayıda kültür varlığının da etkilendiğini söyledi.

Şubat ayının sonunun getirdiği prestijle sanat tarihçileri, arkeologlar, mimarlar ve inşaat mühendislerinden oluşan geniş bir ekiple Hatay’da çalışmaya başladıklarını belirten Arslan, şöyle devam etti:

“Çalışmamızın amacı tescilli kültür varlıklarındaki nitelikli malzemeyi enkazdan kurtarmaktır. Anadolu’da bu depremler sonucunda yaptığımız enkaz arkeolojisi aslında dünyada bir ilktir, dolayısıyla çalışmalarımız doğal olarak farklı bir çalışmayı gerektirmektedir. Böylece enkazda kendi özel yöntemlerimizle ivedilikle çalışmalarımıza başladık ve toplamda 293 adet “İşle ilgili çalışmalarımız bitti. Bu çalışmalar sonucunda başta kitabeler olmak üzere 542 adet kaliteli eser ortaya çıkardık. Özellikle o yapının nüfus cüzdanı gibi yazıtları, o kent ve tarihi hakkında değerli bilgiler veren en değerli tarihi belgelerden biridir, bu anlamda molozların arasından birçok yazıt gün yüzüne çıkardık.”

Kurtardıkları kaliteli eserleri Hatay Arkeoloji Müzesi’ne teslim ettiklerini belirten Arslan, gerekli işlemlerin ardından kent restore edildiğinde eserlerin orijinal yerlerine konulacağını kaydetti.

 

 

hendekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu